Koniklece v Českém středohoří přikryté pletivem? Jde o ochranu proti srnkám a daňkům

3. duben 2024 12:22

Na svazích Českého středohoří kvetou jarní byliny. Mezi nimi i chráněné druhy, například koniklece. Na několika málo místech pak zvlášť ohrožený koniklec otevřený.

Od známějšího koniklece lučního se liší tím, že při květu má zvonek směrem vzhůru. Také bude velmi pravděpodobně přikrytý drátěným pletivem. Ochránci přírody totiž několik desítek jedinců sledují a brání je klíckami před srnkami a daňky.

„Klícky míváme většinou připravené – používáme je opakovaně z minulých let, pokud tedy nejsou v nějakém nevyhovujícím stavu. Každý rok je ale potřeba i nějaké nové připravit,“ vysvětluje Kateřina Tremlová z Agentury ochrany přírody a krajiny z Litoměřic.

Koniklec otevřený má podle ní rád otevřené biotopy, jako například louky nebo pastviny. „Často se přitom vyskytuje na severních nebo severozápadních svazích, protože si příliš nelibuje v teple,“ doplňuje Tremlová.

Jak dodává, České středohoří je svou druhovou rozmanitostí velmi závislé na vlivu člověka. Nejsou to přitom jen koniklece, kterým hrozí vymizení. Navíc je potřeba bojovat s rostlinami a živočichy, které v tamní krajině původní nejsou.

Spustit audio

Související