Fotograf Jan Saudek poprvé vystavuje v Teplicích. Průřez jeho dílem je k vidění v Galerii Zahradní dům

2. květen 2024 10:18

Věhlas teplického Zahradního domu přivedl do města výstavu fotografií Jana Saudka. Fotograf při zahájení výstavy uvedl, že v Teplicích nikdy dřív své dílo nevystavoval. Teď se sem dostal právě na doporučení umělců, které zaujal prostor městské galerie u teplického zámku.

„Pájo? Byla tady výstava už? Nebyla – čili poprvé,“ obrací se Jan Saudek na svoji manželku Pavlínu, která výstavu domlouvala.

„Ty fotografie všechny, co jsou tady, mají bez výjimky tu vlastnost, že nebyly dělané pro peníze. Jak jsem začal dělat pro peníze, tak to bylo špatný. Teď už je ale ta výstava prodejní, tak třebas i nějaké peníze z ní přijdou,“ dodává Saudek.

V teplickém Zahradním domě vystavuje Jan Saudek

Zahradní dům Saudkovým doporučil galerista Jindřich Skácel z Prostějova.

„Mluvil jsem s Vladimírem Francem, který tady vystavoval, a on mi říkal, že to je široko daleko nejhezčí prostor, jaký viděl. Dělal jsem Janovi snad 30 výstav a musím říct, že ten sál, to osvětlení i to zaujetí pro kulturu je tady velký. Překvapilo mě, jak je to tady výjimečný,“ shrnul Skácel.

Výstava nazvaná Osmaosmdesát plus jedna navazuje na loňskou výstavu v Prostějově, i na věk Jana Saudka – známý umělecký fotograf a malíř se totiž narodil 13. května 1935.

A ještě jedno doporučení pro návštěvníky výstavy od Pavlíny Saudkové: „Neptejte se, co je na fotce. Neptejte se na to Jana, protože on tu otázku opravdu nesnáší. Raději se dívejte a zkuste si díky vaší fantazii rozehrát ten příběh.“

Šanci vidět část díla Jana Saudka v teplickém Zahradním domě mají zájemci do 22. června.

Spustit audio

Související